RAY

Waarom je een natuurlijke deodorant moet proberen ?

Door Kim De Craene in Marie-Claire

Onze badkamerkastjes en beautytasjes worden steeds groener. Maar natuurlijke deodorants, daar lijkt een lichte weestand tegen te zijn: ze zouden niet zo efficiënt zijn. Toch beloven de meeste merken een langdurig fris gevoel en voorkomen ze stinkende geurtjes in plaats van ze te verdoezelen. Marie Claire vroeg advies aan Hilde Nys, apothekeres en eigenares van het duurzame cosmeticamerk Ray.

Wat is een natuurlijke deodorant?

“Het begrip natuurlijke deo zegt niet zoveel, maar vaak bedoelt men deodorants zonder petroleumderivaten. In deo’s kunnen ook andere niet-natuurlijke ingrediënten aanwezig zijn zoals triclosan, alcohol, ftalaten, synthetische parfums of drijfgassen. Aluminium beschouwt men ook als een niet-natuurlijk ingrediënt. Met natuurlijk bedoelt men dus meestal dat de ingrediënten van plantaardige oorsprong zijn.”

Zijn natuurlijke deo’s beter dan traditionele deodorants?

“De ingrediënten die in chemische deo’s zitten, zijn niet gezond.  Petroleumderivaten (zoals PEG’s en propyleenglycol) bevatten vaak onzuiverheden zoals zware metalen en dioxines die zeer ongezond zijn. Alcohol of ethanol droogt de huid fel uit waardoor er irritatie kan ontstaan. Triclosan is een ingrediënt dat de groei van bepaalde bacteriën (die zweetgeuren veroorzaken) verhindert. Het is schadelijk want hormoonverstorend (d.w.z. imiteert hormonen of stuurt signalen door waardoor onze hormoonhuishouding in de war raakt). De stof wordt in verband gebracht met borstkanker, zou de werking van de schildklier verstoren en kan de huid irriteren. Veel wetenschappers pleiten ervoor om triclosan te verbieden. Synthetische parfums waarvan de samenstelling bijna altijd geheim is, vertonen vaak hormoonverstoorders. Aluminiumzouten geven soms irritatie, en er wordt wel eens beweerd dat ze borstkanker veroorzaken. Dit is niet wetenschappelijk bewezen maar er wordt ook niet aangetoond dat er geen link is met borstkanker.”

Zelfs al kies je voor een natuurlijke deo, toch kan hij met allergieën opzadelen?

“Er kan allergisch gereageerd worden op alle ingrediënten. Uit natuurlijke ingrediënten maak je best een keuze. Vaak worden in natuurlijke verzorgingsproducten, dus ook in deo’s, de parfums linalool, limoneen, citronellol of geraniol gebruikt. Dat klinkt aantrekkelijk, maar eigenlijk staat dat op het etiket om klanten te verwittigen dat het ingrediënt er in zit omdat het allergiserend kan werken. Ook tea tree oil en sommige essentiële oliën geven regelmatig allergieën. Natriumbicarbonaat geeft geen allergieën maar kan wel irritatie veroorzaken doordat de zuurtegraad ver van de normale zuurtegraad van de huid zit.”

Op wat moet je letten bij de aankoop en het gebruik van de deo?

“Een deodorant is een belangrijk product dat je bijna iedere dag gebruikt. Koop hem dus niet impulsief maar overweeg je keuze. Zoals bij elk cosmetisch product denken veel mensen dat natuurlijk gelijk staat aan gezond. Let op voor greenwashing. Het is niet omdat er meer plantennamen op de verpakking staan dat het product beter is. Analyseer de ingrediëntenlijst. Laat je niet misleiden door de verpakking die van alles belooft. Check de ingrediëntenlijst via de barcode op een app zoals Yuka of laat hem analyseren via een betrouwbare website zoals CosDNA. Vermijd bestanddelen zoals natriumbicarbonaat, limoneen, linalool, geraniol, tea tree olie en essentiële oliën. Gezonde bestanddelen zijn salie, zetmeel, tri-ethylcitraat, zilverchloride, kokosolie en zinkricinoleaat. Een roller of stick is duurzamer dan een spray die drijfgassen bevat.”

Moet de huid zich aanpassen aan een natuurlijke deodorant?

“Er wordt wel eens gezegd dat het lichaam moet wennen aan een natuurlijke deo maar over zo’n detox zegt de wetenschappelijke literatuur niets. Onze klanten zeggen niets over meer zweten of stinken bij het gebruik van onze deodorant. De ideale pH-graad van de huid onder de oksels ligt tussen 4,5 en 5,5. Als je een chemische deo met alumiunumzuur gebruikt, zal die een soort prop in de zweetklieren vormen en hebben de oksels een lage pH-waarde waardoor bacteriën minder snel gaan leven. Als je een natuurlijke deo met bijvoorbeeld natriumbicarbonaat gebruikt, moet je je huid laten evolueren naar een zuurtegraad van 8 à 9. Tijdens die overgangsperiode krijgt de geurbacterie vrij spel en zal je misschien een iets fellere transpiratiegeur afscheiden. De deo van Ray heeft een zuurtegraad die goed is voor de huid en die de geurbacteriën niet laat groeien. Ideaal dus.”

Door Ineke Werbrouck

Deel:

Zojuist toegevoegd aan je verlanglijstje:
Mijn Wenslijst
U heeft zojuist dit product aan de winkelwagen toegevoegd: